Απολύτως αντάξια της περσινής καθ’ όλα πετυχημένης διοργάνωσης, ήταν και η φετινή. Για τρίτη διαδοχική χρονιά ο Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος αφήνει έναν εξαιρετικό συνολικό απολογισμό. Οι συντελεστές της διοργάνωσης και η πόλη της Ξάνθης, απέδειξαν πως είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας μια σπουδαία διοργάνωση και να την αναδείξουν σε ένα  κορυφαίο γεγονός για την πόλη μας. Η αναγνώριση που χαίρει ο θεσμός, γεννά από όλους τους φορείς, θεσμικούς και εθελοντικούς καθώς και από τους χορηγούς, προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις τα επόμενα χρόνια.

Πάνω από 1600 αθλητές-τριες κάθε ηλικίας από διάφορα μέρη της Ελλάδας, πρωταθλητές του ελληνικού στίβου στους δρόμους αντοχής και ημιαντοχής, δρομείς υγείας καθώς και μαθητές και Α.Μ.Ε.Α., όλοι τους με απίστευτο ενθουσιασμό κατέκλυσαν από νωρίς την κεντρική πλατεία της πόλης μας, δίνοντάς της ζωντάνια και παλμό που θύμιζε μία άλλη οπτική γωνιά των πραγμάτων. Στάθηκαν στη γραμμή της εκκίνησης, ξεπερνώντας κάθε μας προσδοκία και έλαβαν μέρος στον Ημιμαραθώνιο δρόμο, στον λαϊκό αγώνα των πέντε χιλιομέτρων και στον αγώνα των χιλίων μέτρων για μαθητές Δημοτικού και Α.Μ.Ε.Α.

Ο εξαιρετικά φιλικός για αγώνα καιρός, το χειροκρότημα ενθάρρυνσης του κόσμου προς τους δρομείς στην κεντρική πλατεία και κατά μήκος της διαδρομής, η παρουσία των διαφόρων συλλόγων, η εύκολη και όμορφη διαδρομή περιμετρικά της πόλης που έχει χαρακτηριστεί “Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα”, η συνοδεία μουσικής κατά μήκος της διαδρομής, συνέθεσαν την εικόνα και αυτού του Δημοκρίτειου Ημιμαραθωνίου.

Η τρίτη διοργάνωση του Δημοκρίτειου Ημιμαραθωνίου, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα των συμμετεχόντων, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Μετά το τέλος του αγώνα, σε προσωπικές συνομιλίες με πολλούς δρομείς, διαπιστώσαμε πως ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι και δεν είχαν τίποτε αρνητικό να επισημάνουν. Αυτό δείχνει ότι επετεύχθη ο πρώτος μας στόχος που ήταν να προσφέρουμε έναν υψηλού επιπέδου σε διοργάνωση αγώνα στον κόσμο, στρέφοντάς τον σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέσω της άθλησης και της συμμετοχής στους δρόμους υγείας. Παράλληλα με την πιστοποίηση της διαδρομής από τον επίσημο διεθνή φορέα AIMS/IAAF επετεύχθη και ο δεύτερος στόχος μας, που ήταν το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο της διοργάνωσης αφού πλέον όλες οι επιδόσεις και τα ρεκόρ που θα γίνονται, θα είναι επίσημα και διεθνώς αναγνωρισμένα και η παρουσία πρωταθλητών μπορεί να ωθήσει τους μικρούς δρομείς-μαθητές αλλά και γενικότερα τους πολίτες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να γίνουν κομμάτι της αθλητικής κοινότητας.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, οι συνολικές εγγραφές ανήλθαν στις 1706 ενώ οι δρομείς που έλαβαν μέρος και τερμάτισαν την ημέρα του αγώνα σε όλα τα αγωνίσματα στις 1631. Συγκεκριμένα, στον Ημιμαραθώνιο δρόμο τερμάτισαν συνολικά 550 δρομείς.

Στον φετινό Ημιμαραθώνιο δεν κατερρίφθη το ρεκόρ διαδρομής και έτσι οι επιδόσεις της 1 ώρας 09 λεπτών και 28 δευτερολέπτων του πρωταθλητή του Παναθηναϊκού, Δήμο Μαγγίνα καθώς και της 1 ώρας 25 λεπτών και 29 δευτερολέπτων της Βασιλικής Καραγεωργάκη του συλλόγου ¨STOIKOS TRAINING¨, που επιτεύχθηκαν στην διοργάνωση του 2ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθωνίου, παραμένουν. Το νήμα στην φετινή διοργάνωση έκοψαν, ο πρωταθλητής του ¨ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ¨, Μιχάλης Παρμάκης, ο οποίος κάλυψε την απόσταση σε 1 ώρα 11 λεπτά και 26 ΔΔ και η Βασιλική Καραγεωργάκη του συλλόγου ¨STOIKOS TRAINING¨ η οποία κάλυψε την αντίστοιχη απόσταση σε 1 ώρα 25 λεπτά και 42 ΔΔ. Δεύτερος νικητής στην κατηγορία των ανδρών αναδείχτηκε ο αθλητής  του ¨AL TERRAIN RUNNERS¨, Γεώργιος Κατάκαλος με χρόνο 01:15:23 και τρίτος ο Στέλιος Στυλιανάκης  Αθλητής της ¨KASIMIS TRAINING¨ Χίου, με χρόνο 01:17:01. Στις γυναίκες δεύτερη τερμάτισε η  Μαργαρίτα Ντίνα του STOIKOS TRAINING με χρόνο 1:27:17 και τρίτη η Βασιλική Κωνσταντοπούλου του ίδιου συλλόγου με χρόνο 01:27:18.

Στον Λαϊκό αγώνα των 5χλμ τερμάτισαν  συνολικά 625 δρομείς. Γρηγορότερος όλων ήταν ο αθλητής  του  ΑΠΟΦΚΑ ΞΑΝΘΗΣ, Τσιτάκ Σαλί, ο οποίος διένυσε την απόσταση σε 00:16:36. Ο Δημήτρης Μανίκας του WE RUN TEAMτερμάτισε δεύτερος με χρόνο 00:17:14 και ο Ηλίας Κατσάνης του ¨Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ¨ τρίτος με χρόνο 00:17:16. Στις γυναίκες στα 5χλμ πρώτη τερμάτισε η αθλήτρια του STOIKOS TRAINING, Ειρήνη Μιχαλά με χρόνο 00:17:46, δεύτερη η Πηνελόπη Δάγκα του  ΑΠΟΦΚΑ ΞΑΝΘΗΣ με χρόνο 00:17:52 και τρίτη η Γεωργία Δημητριάδου του ίδιου συλλόγου με χρόνο 00:18:40.

Στον αγώνα των 1000 μέτρων τερμάτισαν  συνολικά 456 μαθητές-τριες Δημοτικού. Ξεχωριστή ήταν και η μεγάλη συμμετοχή των ατόμων με ειδικές ικανότητες, στέλνοντας το μήνυμα σε όλους μας ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και δικαιούμαστε να ονειρευόμαστε και ειδικά ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχουν όρια και διακρίσεις.

Τις απονομές των νικητών των αγώνων τις έκαναν εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου Ξάνθης ενώ την απονομή για τον Δήμο Αβδήρων την έκανε ο ίδιος ο Δήμαρχος Γεώργιος Τσιτιρίδης. Ακολούθησαν οι βραβεύσεις όλων των κατηγοριών του Ημιμαραθωνίου. Στον επίλογο της εκδήλωσης των βραβεύσεων, τιμήθηκαν με ειδικές βραβεύσεις η ομάδα Μαραθωνίων Γιαννιτσών ως ο πολυπληθέστερος σύλλογος σε συμμετοχές, το Γυμναστήριο VENUS FITNESSCLUB ως η πολυπληθέστερη Ομάδα-Γυμναστήριο σε συμμετοχές και ο σύλλογος νεολαίας Κιμμερίων ως η πολυπληθέστερη εθελοντική ομάδα υποστήριξης του αγώνα.

Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ο 3ος Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος Ξάνθης επιβραβεύει τις προσπάθειες όλων εκείνων που συντέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα και μας επιτρέπει να ανεβάσουμε ακόμα πιο ψηλά τις προσδοκίες μας και να θέσουμε υψηλότερους στόχους, υποσχόμενοι ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις ενόψει του επόμενου ραντεβού.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες που μας τίμησαν με την παρουσία τους, ενώ πολλοί από αυτούς ταξίδεψαν από πολύ μακριά για να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε τη θετική τους  διάθεση την οποία μετέδωσαν και σε εμάς.

Δεν πρέπει όμως να ξεχάσουμε και όλους τους αφανείς ήρωες, χωρίς τη βοήθεια των οποίων θα ήταν αδύνατη η επιτυχία της διοργάνωσης. Και μιλάμε φυσικά για τους 150 και πλέον εθελοντές, οι οποίοι ούτε που σκέφτηκαν μην κρυώσουν, μη βραχούν, ξύπνησαν νωρίς και για τους δικούς τους λόγους ο καθένας ήταν εκεί, στους σταθμούς ανεφοδιασμού, στις διασταυρώσεις, στα σημεία κατά μήκος της διαδρομής, στην εκκίνηση και στον τερματισμό, στην γραμματεία και όπου αλλού ήταν χρήσιμοι και καμάρωναν γι’ αυτόν τον αγώνα, συμμετέχοντας ενεργά με συνέπεια, με πειθαρχία, με ανιδιοτέλεια, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.

Και φυσικά θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους τους κατοίκους της πόλης και των Δημοτικών διαμερισμάτων των Κιμμερίων και των Πηγαδίων, οι οποίοι  με το ζεστό τους χειροκρότημα ενθάρρυναν την προσπάθεια των συμμετεχόντων.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους φορείς, όλες τις εθελοντικές οργανώσεις και τους συλλόγους που βοήθησαν στην αίσια διεξαγωγή του αγώνα.

Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τον σύλλογο Στίβος Διομήδης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και τους Δήμους Ξάνθης και Αβδήρων για την συμβολή τους στην  συνδιοργάνωση του αγώνα.

Ευχαριστούμε την Αστυνομική Διεύθυνση και την Τροχαία Ξάνθης, αλλά και το τμήμα Σαμαρειτών Διασωστών και ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης, για την σημαντική συμβολή τους στην ασφαλή διοργάνωση του αγώνα.

Ευχαριστούμε τη σημαντική παρουσία και βοήθεια στον αγώνα, του Δ΄Σώματος Στρατού, την Ομάδα Φυσικής Αγωγής του Νομού Ξάνθης, το Σύλλογο ποδηλατών  «ΠΗΓΑΣΟΣ», το Ποδηλατικό Σύλλογο Σταυρούπολης,  το Σύλλογο Νεολαίας Κιμμερίων, το χορευτικό Σύλλογο Πηγαδίων, τους πολιτιστικούς Συλλογους Ξάνθης, συγκεκριμένα, το Σύλλογο Εβριτών, το Σύλλογο ¨Κατασκηνωτές¨, το Σύλλογο ¨Βάτραχοι¨, όπως και  το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Ευχαριστούμε το ιατρό  Σδρέβανο Παναγιώτη καρδιολόγο ο οποίος προσέφερε ανιδιοτελώς τις πολύτιμες υπηρεσίες του συμβάλλοντας στην ιατρική κάλυψη του αγώνα.

Ευχαριστούμε τους υπαλλήλους του τμήματος πρασίνου του Δήμου Ξάνθης για την πολύτιμη βοήθεια τους στην αίσια διεξαγωγή του αγώνα.

Ευχαριστούμε το μεγάλο χορηγό του αγώνα μας, το ίδρυμα Lascaris Foundation το οποίο αφοσιωμένο στο να συμμετέχει ενεργά σε δράσεις που αφορούν τον αθλητισμό, πίστεψε, στήριξε και αγκάλιασε την διοργάνωση και απέδειξε ότι ο αθλητισμός συνιστά μία αξία η οποία οφείλει να αναγνωρισθεί και να υποστηριχτεί από όλους.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μας που παρά τις δυσκολίες της εποχής βοήθησαν καθοριστικά:

−        Το Ιατρείο του ειδικού καρδιολόγου Σδρέβανου Παναγιώτη.

−        Την εταιρεία Υιοι Μ. Χασαπη Ο.Ε. ¨Χοιρινά Χασάπης¨

−        Την εταιρεία Παραγωγής και επεξεργασίας Κρέατος ¨Απόστολος Παπαδόπουλος & Σια Ο.Ε.¨

−        Το κρεοπωλείο ¨Τσορμπατζιδης Γιώργος¨

−        Το κατάστημα οπτικών ¨ΑΡΜΕΝ¨

−        Το γραφείο Τελετών ¨Ελευθεριάδης¨

−        Την ταβέρνα – Εστιατόριο ¨Παλαιά Πόλις¨

−        Την επιχείρηση Καθαρισμού – Υγιεινής ¨Μπέρτος¨

−        Τον Όμιλο Εταιρειών Εστίασης ¨Γρηγόρης μικρογεύματα¨ στην ΞάνΘη.

−        Την επιχείρηση ¨Caffeine roastery superfoods¨

−        Την εταιρεία ¨alfa green¨ και ¨m2k consulting nikosia cyprous¨

Τους χορηγούς επικοινωνίας, Running News, RUNNER MAGAZINE, SPORTEVENT, ΞΑΝΘΗ Sport, ΚΑΝΑΛΙ 6, ΕΜΠΡΟΣ, ΣΠΟΡ FM 98.4 και Παραδοσιακός 103 fm.

Η οργανωτική επιτροπή του αγώνα και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου πιστέψαμε και πιστεύουμε στο θεσμό του Δημοκρίτιου Ημιμαραθωνίου και δίνουμε την δέσμευση μας για την καθιέρωση της διοργάνωσης ως μόνιμου και καταξιωμένου θεσμού στην περιοχή μας. Στα πλαίσια αυτά θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε εσάς τους αθλητές και τους θεατές που συμμετείχατε σε αυτήν την γιορτή του μαζικού αθλητισμού, να μας αποτυπώσετε και να μας αποστείλετε στο email του συλλόγου: xanthirunners@gmail.com, τις δικές σας παρατηρήσεις και σχόλια προκειμένου να βελτιώσουμε στο έπακρο την ποιότητα των παροχών και υπηρεσιών του Αγώνα.

Ξάνθη, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Η Οργανωτική Επιτροπή

Τα οριστικά αποτελέσματα του αγώνα αναρτήθηκαν και μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης στην διεύθυνση:
http://www.democritushalfmarathon.gr/el/apotelesmata

Pin It on Pinterest

Share This