Ο 5ος Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος Ξάνθης πέρασε και αυτός στην Ιστορία. Η επόμενη μέρα ξημέρωσε με συναισθήματα χαράς, υπερηφάνειας και ικανοποίησης από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε και φέτος η διοργάνωση. Τα φώτα αυτής της μεγάλης αθλητικής γιορτής έσβησαν και η κούραση του εγχειρήματος αντικαταστάθηκε από τη γλυκιά ανάμνηση της επιτυχίας του σε όλα τα επίπεδα.
Πάνω από 2000 αθλητές και αθλήτριες κάθε ηλικίας από διάφορα μέρη της Ελλάδας, πρωταθλητές του ελληνικού στίβου στους δρόμους αντοχής και ημιαντοχής, δρομείς υγείας και μαθητές, κατέκλυσαν με απίστευτο ενθουσιασμό, ζωντάνια και παλμό από νωρίς την κεντρική πλατεία της πόλης μας. Στάθηκαν στη γραμμή εκκίνησης και έλαβαν μέρος στον Ημιμαραθώνιο δρόμο, στον αγώνα πόλης των πέντε χιλιομέτρων και στον μαθητικό αγώνα των χιλίων μέτρων.
Ο κατάλληλος καιρός, το ενθαρρυντικό χειροκρότημα του κόσμου στην κεντρική πλατεία και κατά μήκος της διαδρομής, η παρουσία συλλόγων, η εύκολη και όμορφη διαδρομή περιμετρικά της πόλης «με τα χίλια χρώματα» συνέθεσαν την εικόνα και του φετινού αγώνα.
Η πέμπτη διοργάνωση του Δημοκρίτειου Ημιμαραθώνιου Ξάνθης ήταν απόλυτα επιτυχημένη σύμφωνα με τα λεγόμενα των συμμετεχόντων. Μετά το τέλος του αγώνα, από προσωπικές συζητήσεις με αρκετούς δρομείς, διαπιστώσαμε πως ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Αυτό σημαίνει ότι πετύχαμε τον βασικό στόχο μας, να προσφέρουμε στον κόσμο μία άρτια διοργάνωση, προτείνοντάς του έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέσω της άθλησης και της συμμετοχής στους δρόμους υγείας. Παράλληλα πετύχαμε και τον δεύτερο στόχο μας, το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Η παρουσία αθλητών υψηλού επιπέδου μπορεί να παρωθήσει τόσο τους μικρούς δρομείς-μαθητές όσο και τους ενήλικες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, φέτος είχαμε ρεκόρ τόσο σε συμμετοχές όσο και σε επιδόσεις. Ως προς τις συμμετοχές, οι συνολικές εγγραφές ανήλθαν στις 2400, ενώ οι δρομείς που συμμετείχαν και τερμάτισαν σε όλα τα αγωνίσματα έφτασαν τους 2200.
Ειδικότερα, στον Ημιμαραθώνιο δρόμο τερμάτισαν συνολικά 600 δρομείς. Ως προς τις επιδόσεις, στους άνδρες ο αθλητής της Salomon Hellas Δημήτρης Θεοδωρακάκος κάλυψε την απόσταση σε 01:09:25. Με την παραπάνω επίδοση ο Δημήτρης κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ της διαδρομής που κατείχε ο Δήμος Μαγγίνας από το 2015. Δεύτερος νικητής αναδείχτηκε ο Γεώργιος Σίκαλος των Μαραθωνοδρόμων Σερρών με χρόνο 01:15:31 και τρίτος ο Κώστας Νικολάου του ΠΑΟ με χρόνο 01:15:48. Στις γυναίκες πρώτη αναδείχτηκε η Βασιλική Καραγεωργάκη της Stoikos Running Team με επίδοση 01:25:42. Τη δεύτερη και την τρίτη θέση κατέλαβαν αντίστοιχα η Γεωργία και η Φανή Δημητριάδου της Stoikos Running Team με χρόνο 1:28:58.
Στον λαϊκό αγώνα των 5 χλμ τερμάτισαν συνολικά 1000 δρομείς. Στους άνδρες ταχύτερος αναδείχτηκε ο αθλητής Αντώνιος Παπαδημητρίου του Α.Σ. Άρη Θεσσαλονίκης, ο οποίος διένυσε την απόσταση σε 00:15:31. Ο Δημήτρης Λιατίφης της Stoikos Running Team τερμάτισε δεύτερος με χρόνο 00:15:53 και τρίτος ο Γεώργιος Καφαλής του ΠΑΣ Ρήσσου Κομοτηνής με χρόνο 00:16:03. Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Γεωργία Κωνσταντινοπούλου της Stoikos Running Team με χρόνο 00:17:40, δεύτερη η Ζωή Μπέτα της Stoikos Running Team με χρόνο 00:17:55 και τρίτη η Φανή Αβράμογλου της ίδιας ομάδας με χρόνο 00:18:31.
Τέλος, στον αγώνα των 1000 μέτρων τερμάτισαν συνολικά 600 παιδιά έως δώδεκα ετών.
Τις απονομές των νικητών και νικητριών των αγώνων έκαναν ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι Δήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων. Ακολούθησαν οι βραβεύσεις όλων των κατηγοριών του Ημιμαραθωνίου. Τέλος, τιμήθηκαν με ειδικά βραβεία η ομάδα της Cosmote e-value ως η πολυπληθέστερη σε συμμετοχές και ο σύλλογος νεολαίας Κιμμερίων ως η πολυπληθέστερη εθελοντική ομάδα υποστήριξης του αγώνα.

 • Η μεγάλη επιτυχία του 5ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθώνιου Ξάνθης αποτελεί επιβράβευση των κόπων όλων των συντελεστών. Επίσης, μας επιτρέπει να έχουμε υψηλότερες προσδοκίες και να υποσχεθούμε ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις στο επόμενου ραντεβού.
  Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες, ειδικά αυτούς που ταξίδεψαν από πολύ μακριά, οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και μετέδωσαν τη θετική ενέργειά τους.
  Επίσης, δεν ξεχνάμε όλους τους αφανείς ήρωες, χωρίς τη βοήθεια των οποίων θα ήταν αδύνατη η επιτυχία της διοργάνωσης. Αναφερόμαστε φυσικά στους 150 εθελοντές, οι οποίοι αψήφησαν τις χαμηλές θερμοκρασίες και βρίσκονταν από πολύ νωρίς στις θέσεις τους, στους σταθμούς ανεφοδιασμού, στις διασταυρώσεις, στα προκαθορισμένα σημεία κατά μήκος της διαδρομής, στην εκκίνηση και στον τερματισμό, στη γραμματεία και όπου αλλού ήταν χρήσιμοι, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους και προβάλλοντας τη συνεπή και ανιδιοτελή συμμετοχή τους.
  Φυσικά αξίζει να ευχαριστήσουμε όλους τους κατοίκους της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων των Κιμμερίων και των Πηγαδίων, οι οποίοι ενθάρρυναν την προσπάθεια των δρομέων με το ζεστό χειροκρότημά τους.
  Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στους φορείς, στις εθελοντικές οργανώσεις και στους συλλόγους που βοήθησαν στην αίσια έκβαση της διοργάνωσης. Ειδικότερα, ευχαριστούμε :                                                     την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους Δήμους Ξάνθης και Αβδήρων, το Δ΄ Σώμα Στρατού και την Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ  Αν. Μακεδονίας – Θράκης για τη συνεργασία τους.
   τα τμήματα της Αστυνομίας και της Τροχαίας Ξάνθης και το τμήμα Σαμαρειτών Διασωστών και ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης για τη σημαντική συμβολή τους στην ασφαλή διοργάνωση του αγώνα.
   την Ομάδα Φυσικής Αγωγής του Νομού Ξάνθης, τον Σύλλογο ποδηλατών «ΠΗΓΑΣΟΣ», τον Ποδηλατικό Σύλλογο Δόξα Σταυρούπολης, τον Σύλλογο Νεολαίας Κιμμερίων, τους «Μηχανόβιους» Ξάνθης, τον Σύλλογο Εβριτών, τους Προσκόπους, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.
   τους υπαλλήλους του τμήματος πρασίνου του Δήμου Ξάνθης.                                                                         Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς που, παρά τις δυσκολίες της εποχής, βοήθησαν καθοριστικά:
   Τον μεγάλο χορηγό Cosmote E-Value
   Τους χορηγούς επικοινωνίας:
   ΕΡΤ3
   ΕΡΤ Κομοτηνή
   Nova radio 93.1
   Paradise radio 90.3
   Τους τοπικούς χορηγούς:
   Αντιπροσωπεία αυτοκινήτων «Θαγγόπουλος»
   Καφές-υπερτροφές-υπερχυμοί «Caffeine-Roastery Superfoods»
   Καφέ «The Espressonist»
   Εκτυπώσεις «Τυπόγραμμα»
   Εκτυπώσεις «Αιχμή»
   Εμπόριο ορειβατικών και κυνηγετικών ειδών «Everest»
   Κρασιά «Κτήμα Βουρβουκέλη»
   Μηχανήματα καθαρισμού-χαρτικά-απορρυπαντικά «Μπέρτος»
   Εμπόριο αλιείας «Euromare Losito Francesco»
   «Favela Chic Art Bar»
   Φωτοτυπικό κέντρο «Express copy»
   Κοτόπουλα «Πίνδος»
   Ξηροί καρποί-superfoods-φυσικά προϊόντα «Εν καρπώ»,
   Χοιρινά «Χασάπης»,
   «Γλυκοπωλείον»
   Εξοπλισμός καταστημάτων εστίασης «Pigasos Horeca»
   Κρέατα-αλλαντικά «Μπαντάκ»
   Αντιπροσωπεία τροφίμων «Μοσχίδης-Δόντσος»
   Απόστολος Παπαδόπουλος «Meat Company»
   Χοιρινά «Πλατής»
   Οπτικά «Άρμεν»
   Καφέ-ποτοπωλείο «Τυφλόμυγα»
   Εστιατόριο-ταβέρνα «Tower»
   Εμπόριο φρούτων «Καραλανίδης»
   Πλαστικά Θράκης
   Σούπερ μάρκετ «Πλανήτη»                                                                                                                                                My Club Xanthi

Τα ανεπίσημα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του αγώνα (https://www.democritushalfmarathon.gr/el/). Τις προσεχείς μέρες θα ακολουθήσει και η ανάρτηση όλου του φωτογραφικού υλικού που συγκεντρώθηκε στην ίδια ιστοσελίδα.
Η οργανωτική επιτροπή του αγώνα και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου «Xanthi Runners» πιστεύουν στον θεσμό του Δημοκρίτειου Ημιμαραθώνιου και εργάζονται κάθε χρόνο προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης και καταξίωσής του. Συνεπώς, θα παρακαλούσαμε τους αθλητές και τους θεατές που συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή του μαζικού αθλητισμού να αποστείλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους για τη βελτίωση της ποιότητας του αγώνα είτε στο e-mail του συλλόγου (xanthirunners@gmail.com) είτε στη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας του αγώνα (https://www.democritushalfmarathon.gr/el/epikoinonia/).

Ξάνθη, Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Η Οργανωτική Επιτροπή

Pin It on Pinterest

Share This