Η οργανωτική επιτροπή, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Δρομέων Ξάνθης «Xanthi Runners» και ο Α.Σ. Διομήδης Ξάνθης αισθάνονται ιδιαίτερη χαρά για την αίσια έκβαση του φετινού αγώνα. Όπως και οι προηγούμενοι, έτσι και ο 6ος Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος Ξάνθης πέρασε στην Ιστορία. Η επόμενη μέρα ξημέρωσε με συναισθήματα υπερηφάνειας και ικανοποίησης από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η διοργάνωση. Τα φώτα αυτής της μεγάλης αθλητικής γιορτής έσβησαν και η κούραση του εγχειρήματος αντικαταστάθηκε από τη γλυκιά ανάμνηση της επιτυχίας του σε όλα τα επίπεδα.

Πάνω από 2500 αθλητές και αθλήτριες κάθε ηλικίας από διάφορα μέρη της Ελλάδας, πρωταθλητές του ελληνικού στίβου στους δρόμους αντοχής και ημιαντοχής, δρομείς υγείας και μαθητές, κατέκλυσαν με απίστευτο ενθουσιασμό, ζωντάνια και παλμό από νωρίς την κεντρική πλατεία της πόλης μας. Στάθηκαν στη γραμμή εκκίνησης και έλαβαν μέρος στον Ημιμαραθώνιο δρόμο, στον αγώνα πόλης των πέντε χιλιομέτρων και στον μαθητικό αγώνα των χιλίων μέτρων.

Ο κατάλληλος καιρός, το ενθαρρυντικό χειροκρότημα του κόσμου στην κεντρική πλατεία και κατά μήκος της διαδρομής, η παρουσία συλλόγων, η εύκολη και όμορφη διαδρομή περιμετρικά της πόλης «με τα χίλια χρώματα» συνέθεσαν την εικόνα και του φετινού αγώνα.

Η έκτη διοργάνωση του Δημοκρίτειου Ημιμαραθώνιου Ξάνθης ήταν απόλυτα επιτυχημένη σύμφωνα με τα λεγόμενα των συμμετεχόντων. Μετά το τέλος του αγώνα, από προσωπικές συζητήσεις με αρκετούς δρομείς, διαπιστώσαμε πως ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Αυτό σημαίνει ότι πετύχαμε τον βασικό στόχο μας, να προσφέρουμε στον κόσμο μία άρτια διοργάνωση, προτείνοντάς του έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέσω της άθλησης και της συμμετοχής στους δρόμους υγείας. Παράλληλα πετύχαμε και τον δεύτερο στόχο μας, το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Η παρουσία αθλητών υψηλού επιπέδου μπορεί να παρωθήσει τόσο τους μικρούς δρομείς-μαθητές όσο και τους ενήλικες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.

 

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, φέτος είχαμε ρεκόρ τόσο σε συμμετοχές όσο και σε επιδόσεις. Ως προς τις συμμετοχές, οι συνολικές εγγραφές ανήλθαν στις 2750, ενώ οι δρομείς που συμμετείχαν και τερμάτισαν σε όλα τα αγωνίσματα έφτασαν τους 2550.

Ειδικότερα, στον Ημιμαραθώνιο δρόμο τερμάτισαν συνολικά 550 δρομείς. Ως προς τις επιδόσεις, στους άνδρες πρώτος ήταν ο αθλητής  Κωνσταντίνος Σταμούλης της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου που κάλυψε την απόσταση σε 01:11:12. Δεύτερος νικητής αναδείχτηκε ο Διαμαντής Γεωργαλάς  με χρόνο 01:15:47 και τρίτος ο Νικόλαος Παρθένης της Stoikos Running Team με χρόνο 01:16:02. Στις γυναίκες πρώτη αναδείχτηκε η Ειρήνη Κοκκιναρίου της Iron Team – Peak Store με επίδοση 01:26:00. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου της Stoikos Running Team με χρόνο 1:26:43 και στην τρίτη θέση τερμάτισε η Αναστασία Γαβριηλόγλου της One Step Beyond_Endurance Team με χρόνο 01:28:53.

Στον λαϊκό αγώνα των 5 χλμ τερμάτισαν συνολικά 1100 δρομείς. Στους άνδρες ταχύτερος αναδείχτηκε ο αθλητής  Τσιτάκ Σαλή της Nikolaidis Team με χρόνο 00:16:12. Ο Νικος Λαφτσίδης της One Step Beyond_Endurance Team τερμάτισε δεύτερος με χρόνο 00:16:16 και τρίτος ο Στέφανος Τζιερτζίδης  του Α.Ο. Δράμας με χρόνο 00:16:29. Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Elena Vasileva με χρόνο 00:19:30, δεύτερη η Κωνσταντίνα Νικολάου της Stoikos Running Team με χρόνο 00:19:54 και τρίτη η Ευαγγελία Γιαλαματζή  της  ομάδας  Λύκοι Κεχαγιόγλου με χρόνο 00:20:39.

Τέλος, στον αγώνα των 1000 μέτρων τερμάτισαν συνολικά 900 παιδιά έως δώδεκα ετών.

Τις απονομές των νικητών και νικητριών των αγώνων έκαναν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ξάνθης, ο δήμαρχος Ξάνθης, ο δήμαρχος Αβδήρων, o διοικητής του Δ΄ Σ.Σ., ο εκπρόσωπος του μεγάλου χορηγού Cosmote E-Value και ο εκπρόσωπος του επίσημου χορηγού Sunlight. Ακολούθησαν οι βραβεύσεις όλων των κατηγοριών του Ημιμαραθωνίου. Τέλος, τιμήθηκαν με ειδικά βραβεία η ομάδα της Sunlight ως η πολυπληθέστερη σε συμμετοχές και ο σύλλογος νεολαίας Κιμμερίων ως η πολυπληθέστερη εθελοντική ομάδα υποστήριξης του αγώνα.

 

Η μεγάλη επιτυχία του 6ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθώνιου Ξάνθης αποτελεί επιβράβευση των κόπων όλων των συντελεστών. Επίσης, μας επιτρέπει να έχουμε υψηλότερες προσδοκίες και να υποσχεθούμε ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις στο επόμενο ραντεβού.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες, ειδικά αυτούς που ταξίδεψαν από πολύ μακριά, οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και μετέδωσαν τη θετική ενέργειά τους.

Επίσης, δεν ξεχνάμε όλους τους αφανείς ήρωες, χωρίς τη βοήθεια των οποίων θα ήταν αδύνατη η επιτυχία της διοργάνωσης. Αναφερόμαστε φυσικά στους 150 εθελοντές, οι οποίοι βρίσκονταν από πολύ νωρίς στις θέσεις τους, στους σταθμούς ανεφοδιασμού, στις διασταυρώσεις, στα προκαθορισμένα σημεία κατά μήκος της διαδρομής, στην εκκίνηση και στον τερματισμό, στη γραμματεία και όπου αλλού ήταν χρήσιμοι, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους και προβάλλοντας τη συνεπή και ανιδιοτελή συμμετοχή τους.

Φυσικά αξίζει να ευχαριστήσουμε όλους τους κατοίκους της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων των Κιμμερίων και των Πηγαδίων, οι οποίοι  ενθάρρυναν την προσπάθεια των δρομέων με το ζεστό χειροκρότημά τους.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στους φορείς, στις εθελοντικές οργανώσεις και στους συλλόγους που βοήθησαν στην αίσια έκβαση της διοργάνωσης. Ειδικότερα, ευχαριστούμε :

 • την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Δήμο Ξάνθης, το Δήμο Αβδήρων, το Δ΄ Σώμα Στρατού και την Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ  Αν. Μακεδονίας – Θράκης για τη συνεργασία τους.
 • τα τμήματα της Αστυνομίας και της Τροχαίας Ξάνθης και το τμήμα Σαμαρειτών Διασωστών και ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης για τη σημαντική συμβολή τους στην ασφαλή διοργάνωση του αγώνα.
 • τους εθελοντές του Δ΄ Σώματος .Στρατού., την Ομάδα Φυσικής Αγωγής του Νομού Ξάνθης, τον Σύλλογο ποδηλατών «ΠΗΓΑΣΟΣ», τον Σύλλογο Νεολαίας Κιμμερίων,  τον Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Ξάνθης “Πολυμήχανοι”, τον Αθλητικό Σύλλογο «Άθλος Ξάνθης», τον Σύλλογο Εβριτών Ξάνθης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατασκηνωτών, το Σύλλογο Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες», τους Προσκόπους Ξάνθης, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τοπικό Τμήμα Ξάνθης.
 • τη Batinada μπάντα δρόμου αφροβραζιλιάνικων κρουστών Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης και τον σαξοφωνίστα Γεώργιο Αθανασιάδη, που έδωσαν ένα ξεχωριστό ηχόχρωμα στη γιορτή μας.
 • τους υπαλλήλους του τμήματος πρασίνου του Δήμου Ξάνθης.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς που, παρά τις δυσκολίες της εποχής, βοήθησαν καθοριστικά:

 • Τον μεγάλο χορηγό Cosmote E-Value
 • Τον επίσημο χορηγό Sunlight
 • Τους χορηγούς επικοινωνίας:
 • ΕΡΤ3
 • ΕΡΤ Κομοτηνή
 • Nova radio 93.1
 • Paradise radio 90.3
 • Τους χορηγούς:
 • The Espressonist
 • ΜΕΒΓΑΛ
 • EGG PRO FITNESS – ΑΥΓΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ
 • Valsamis Catering
 • Baiser Cafe Bar
 • Express Copy
 • Τυπόγραμμα Α.Ε.
 • Caffeine-Roastery Superfoods
 • Άνθη – Φυτά Γκίκας
 • Vourvoukeli Estate
 • Pilion terra
 • Αντιπροσωπεία αυτοκινήτων «Θαγγόπουλος»
 • My Club Xanthi
 • X – TREME STORES
 • INTERSPORT
 • e-runningshop.com

 

Τα ανεπίσημα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του αγώνα (https://www.democritushalfmarathon.gr/el/). Τις προσεχείς μέρες θα ακολουθήσει και η ανάρτηση όλου του φωτογραφικού υλικού που συγκεντρώθηκε στην ίδια ιστοσελίδα.

Η οργανωτική επιτροπή του αγώνα, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Δρομέων Ξάνθης «Xanthi Runners» και ο Α.Σ. Διομήδης Ξάνθης πιστεύουν στον θεσμό του Δημοκρίτειου Ημιμαραθώνιου και εργάζονται κάθε χρόνο προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης και καταξίωσής του. Συνεπώς, θα παρακαλούσαμε τους αθλητές και τους θεατές που συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή του μαζικού αθλητισμού να αποστείλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους για τη βελτίωση της ποιότητας του αγώνα είτε στο e-mail του συλλόγου (xanthirunners@gmail.com) είτε στη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας του αγώνα (https://www.democritushalfmarathon.gr/el/epikoinonia/).

Ξάνθη, 29 Νοεμβρίου 2019

Η Οργανωτική Επιτροπή

Pin It on Pinterest

Share This